Sustain Week blev med stor succes afviklet i den første uge af september. BIRN var stærk repræsenteret og vil gerne takke alle dem, vi har snakket med i løbet af ugen.  

Ifølge FNs klimaagentur UNEP er det globale forbrug af sand tredoblet de seneste to årtier, og sand er i dag den næstmest anvendte naturressource i verden kun overgået af vand. Alene bygge- og anlægsindustriens forbrug har i dag rundet 50 milliarder tons sand om året, og også i støberibranchen anvender vi store mængder sand.

Det gælder også hos BIRN. Og selvom vi allerede i dag genanvender 98 procent at vores støbesand i vores produktion, er vi hele tiden på udkig efter nye genanvendelsesmuligheder til det sand, vi ikke længere kan gøre brug af. Derfor havde vi i anledningen af den nu overståede Sustain Week i Holstebro Kommune bidraget med en case om at optimere genanvendelsen og forbruget af vores støbesand. Og det kom der i ugens løb flere gode bud på, fortæller vores Energy Specialist, Emil Husted Brodersen:

- Der var inviteret eksperter, forskere og andre virksomheder til en temadag i løbet af Sustain Week, hvor vi sammen skulle komme med forskellige løsningsforslag til vores case. Vi havde også de omkring 40 mennesker ude at se vores produktion, og her blev vi helt overvældede over de mange gode perspektiver og interessen for vores brugte støbesand, siger han.

Ifølge Emil Husted Brodersen var Sustain Week knap rundet af, før de første potentielle samarbejder om at genanvende det brugte støbesand så småt var indledt:  

- De første virksomheder har allerede været forbi vores fabrik for at hente prøver af det brugte sand med henblik på at undersøge, om det er noget, de kan bruge i deres produktion, fortæller Emil Husted Brodersen. 


”En stor succes”

Den første uge i september har for alvor stået i bæredygtighedens tegn i Holstebro. Under navnet Sustain Week satte kommunens virksomheder og offentlige organisationer sammen med specialister og forskere nemlig fokus på at finde konkrete løsninger på bæredygtige problemstillinger. Udover casen var BIRN stærkt repræsenteret ugen ud og havde blandt andet en stand på åbningsdagen fredag den 1. september i gågaden i Holstebro.

Det var derfor ikke kun genanvendelsen af brugt støbesand, som der hos BIRN blev vist interesse for under Sustain Week. Ugen bød ifølge BIRNs CTO Lars Jørgensen nemlig på mange gode snakke og drøftelser om andre potentielle samarbejder:

- Indtil videre ser ugen ud til at føre til reelle output i form af samarbejder med andre virksomheder og organisationer. Det gælder både i forhold til vores sand-case, men også øvrige tiltag i vores produktion, som vi nu skal til at arbejde videre med. Og så har det bare været enormt spændende at få nye perspektiver på vores arbejde med bæredygtighed, så Sustain Week har været en stor succes for os.

logo-sustainweek


BIRNs case til Sustain Week: Bedre genanvendelse af overskudssand

Hos BIRN anvender vi sand til vores støbeforme. Støbesand kan nemlig modstå den enorme varme fra smeltet jern, og hos BIRN flytter vi derfor i gennemsnit 2.500 tons sand om dagen rundt på vores fabrik. 

Alligevel består kun to procent af den samlede mængde sand af nysand, mens resten genanvendes fra tidligere støbeprocesser. På trods af, at langt størstedelen af vores sand genanvendes i vores produktion, er der stadig meget restsand til overs. I 2022 kørte vi godt 24.000 tons overskudssand til genanvendelse i andre erhverv. 

Vi er dog altid på udkig efter nye og bedre genanvendelsesmuligheder for vores bruge støbesand. Inden længe bliver sand nemlig en mangelvare, som vi i fremtiden skal blive bedre til at genbruge.

Ifølge FNs klimaagentur UNEP er det globale forbrug af sand tredoblet de seneste to årtier, og sand er i dag den næstmest anvendte naturressource i verden kun overgået af vand. BIRNs case i anledning af Sustain Week gik derfor ud på at finde nye muligheder for udnyttelse af det overskydende støbesand. Det kan blandt andet være med henblik på: 

1.    Bedre genanvendelse af brugt støbesand
2.    Reducere overskuddet af brugt støbesand 
3.    Alternativer til nysand i støbesand For yderligere oplysninger kontakt venligst:

  • Koncerndirektør Claus Beier, BIRN A/S, mobil 2923 1227 og e-mail: cbe@birn.dk
  • Presseservice: Anders Bo Andersen, mobil 2869 8307 og e-mail: anders@publicity.dk

 

Andre spændende nyheder

Fortsat høj medarbejdertrivsel i BIRN Group
Fortsat høj medarbejdertrivsel i BIRN Group
21 maj, 2024

BIRN Group har netop afsluttet sin årlige medarbejdertilfredshedsundersøgelse, der vidner om fortsat høj trivsel i jerns...

Industriteknikerlærling på udstationering
Industriteknikerlærling på udstationering
15 maj, 2024

Jernstøberiet BIRN i Holstebro har for første gang haft en industriteknikerlærling på udveksling hos en virksomhed i udl...

BIRN Group udgiver bæredygtigheds-rapport for 2023
BIRN Group udgiver bæredygtigheds-rapport for 2023
6 maj, 2024

For andet år i træk offentliggør vi en bæredygtighedsrapport for hele BIRN Group. Bæredygtighedsrapporten for 2023 er op...