Tirsdag formiddag den 11. oktober fik de ni støberiteknikerelever hos Vald. Birn i Holstebro sig noget af en overraskelse. Her blev de nemlig overrasket af ledelsen fra både Vald. Birn og Uddannelsescenter Holstebro, der kunne fortælle dem, at deres læreplads er blevet kåret til Årets Innovative Læreplads – en titel, som eleverne selv har nomineret Vald. Birn til.

På Nordens største støberikoncern Vald. Birns fabrik i Holstebro håndterer de årligt omkring 50.000 tons støbejernsgods. Langt størstedelen af stålskrottet indkøbes på det nationale marked, men på det seneste har Vald. Birn ikke behøves at købe så meget ind som normalt.

Årsagen er et optimeringsprojekt om cirkulær økonomi, som støberiteknikerlærling hos Vald. Birn, Kim Kunstmann, står bag. Vald. Birn tilsætter som det eneste støberi i Danmark briketter til deres smeltejern. Briketterne består hovedsageligt af dæktråd og støbejernsjernspåner, som ellers skulle skaffes af vejen, og har hidtil udgjort knap 15 procent af fabrikken i Holstebros årlige mængde jern. Men den mængde er Kim Kunstmann nu lykkedes med at øge til hele 25 procent.

- Vores støberitekniske chef og jeg har ofte snakket frem og tilbage om, hvor mange briketter man kan anvende i smelten, og det blev egentligt startskuddet på projektet. Vi har blandt andet undersøgt sammensætningen af briketterne og samtidig haft smelteanalysen og jernets kvalitet for øje, fortæller han om projektet.

- Jeg fik sådan set frie tøjler af Vald. Birn, og jeg fik endda to erfarne smeltere til at hjælpe og rådgive mig. Og det har været helt fantastisk at mærke den store opbakning til projektet.

Den massive opbakning var blandt andet også årsagen til, at Kim Kunstmann valgte at indstille støberikoncernen til prisen som Årets Innovative Læreplads, som den nu har vundet.

- Projektet har blandt andet medført, at vi i dag aftager alt dæktråd i Danmark, som eller skulle sendes til deponi. Så udover at være en god forretning for miljøet, så er projektet også en god forretning for Vald. Birn, fortæller støberiteknisk chef og lærlingeansvarlig Kurt Bjarne Larsen og fortsætter:

- Jeg er meget glad for titlen, da jeg ser det som et udtryk for, at vores lærlinge er glade for at være her. Vi er også meget glade for at have dem. For udover deres innovative mindset og høje faglige niveau, så er de også bare nogle gode personer allesammen. De er helt fantastiske at arbejde med, og de gør mig allesammen utrolig stolt.

Finalister til landsdækkende titel
Med kåringen er Vald. Birn nu blandt finalisterne til Årets Innovative Læreplads i hele landet. Den landsdækkende kåring finder sted ved finalen i København onsdag den 2. november. Det er Uddannelsescenter Holstebro, der har kåret Vald. Birn som Årets Innovative Læreplads i deres lokalområde. Det blev offentliggjort tidligere i dag, hvor Vald. Birns støberiteknikerlærlinge blev overrasket af ledelsen fra både Vald. Birn og Uddannelsescenter Holstebro.

- Vi værdsætter, når virksomheder støtter og giver plads til, at deres lærlinge kan få lov at eksperimentere og gøre brug af de kompetencer i en travl hverdag. Det har Vald. Birn formået at gøre på bedste vis. Derfor er vi glade for at kunne tildele dem Årets Innovative Læreplads, siger uddannelseschef hos Uddannelsescenter Holstebro Jan Lillelund om begrundelsen for kåringen.

Også koncerndirektør hos Vald. Birn Claus Beier er yderst tilfreds med titlen. Han håber på, at den vil hjælpe med at sætte yderligere fokus på ikke bare Vald. Birn men hele støberibranchen som et godt og spændende sted at arbejde:

- Hele branchen kæmper i øjeblikket for at tiltrække kvalificeret arbejdskraft, og vi gør meget for at hjælpe med at få nye studerende til blandt andet støberiteknikeruddannelsen. Kåringen er derfor et kæmpe skulderklap, da det vidner om, at vi er på vej det rette sted hen. Især fordi, det jo er lærlingene selv, der har nomineret os, og det er jeg meget stolt over, siger han slutteligt.

For yderligere oplysninger kontakt venligst:
• Adm. direktør Claus Beier, Vald. Birn A/S, mobil 2923 1227 og e-mail: cbe@birn.dk
• Presseservice: Anders Bo Andersen, mobil 2869 8307 og e-mail: anders@publicity.d

Kan lide det? Del det:

Andre spændende nyheder

BIRN Group offentliggør bæredygtigheds-rapport
BIRN Group offentliggør bæredygtigheds-rapport
18 april, 2023

Vi har netop udgivet vores allerførste bæredygtighedsrapport, der omfatter alle koncernens selskaber. Rapporten er et in...

Stærk trivsel i BIRN Group
Stærk trivsel i BIRN Group
30 marts, 2023

BIRN Group har netop afsluttet sin første tilfredshedsundersøgelse blandt alle koncernens medarbejdere på tværs af samtl...

BIRN lancerer ny koncernstrategi
BIRN lancerer ny koncernstrategi
19 januar, 2023

Hos jernstøberikoncernen BIRN skyder man 2023 ind med en ny koncernstrategi, der skal skabe fornyet fokus på kundedrevne...